אתר מונגש – הטוב, הרע והמכוער
אתם עומדים בפני הקמת אתר אינטרנט חדש, או שדרוג האתר הישן שלכם. רוב הסיכויים שהדבר האחרון שמעסיק אתכם הוא כיצד מישהו לקויי ראייה, חירש, או עם מיומנויות מוטוריות מוגבלות הולך להשתמש באתר שלכם. ובכן, קיימות סיבות רבות לשנות את דרך החשיבה הזאת ולשים דגש על נגישות האתר שלכם. אחת הסיבות הראשונות היא החוק.
החל מאוקטובר 2015, כל אתר חדש שמפותח בישראל נדרש על פי חוק לעמוד בהנחיות הנגישות לתוכן אינטרנט (Web Content Accessibility Guidelines 2 או בקיצור WCAG2) של W3C. החל מאוקטובר 2017, אותו חוק דורש שכל אתרי האינטרנט בישראל, חדשים כוותיקים, יעמדו בכך. [1]
הטוב
כיום, כ-20% מהאנשים בארה"ב מוגדרים כנכים. נתון זה משקף את הממוצע העולמי פחות או יותר. [2]. על ידי מתן גישה לנכים לאתר שלכם, אתם פותחים אותו למיליוני משתמשים שלא היו יכולים להשתמש בו אחרת.
איך אפשר לוודא שהאתר שלכם מותאם למנועי החיפוש? ניתן להתחיל בהפיכת האתר נגיש לעיוורים. מנועי החיפוש הם מטבעם "עיוורים" וככל שהגישה שלהם לתוכן האתר תהיה קלה יותר, כך דירוג האתר שלכם במנוע החיפוש יעלה.
לבסוף, והחשוב ביותר, זה הדבר הנכון לעשות. כפי שהצהיר מזכ"ל האו"ם, יאן אליאסון: "עלינו לזכור כי איכות החברה נקבעת בסופו של דבר לפי הדרך בה היא עוסקת ומטפלת באזרחיה הפגיעים ביותר. העצמת אנשים עם מוגבלות והגנה על זכויותיהם תקדם את החברה כולה" [3].
הרע
יש כל כך הרבה סוגים של נכויות – איפה מתחילים? מה כדאי לכלול? כמה זה יעלה לי?
כוללת את כל הנכויות המשפיעות על הגישה, כולל ליקויים חזותיים, שמיעתיים, פיזיים, דיבוריים, קוגניטיביים ונוירולוגיים. [4] הגדרה זו רחבה מאוד, אך להלן כמה דרכים פשוטות יחסית, בהן צוותי פיתוח האתרים יכולים להבטיח עמידה בהנחיות:
• שימוש במקלדת עבור כל פונקציה שעבורה ניתן להשתמש בעכבר. ישנם אנשים נכים רבים שאין להם את מיומנויות המוטוריקה העדינה הנדרשות להפעלת העכבר.
• התממשקות עם קוראי מסך המספקים אודיו לטקסט ומגדילי מסך המגדילים את הטקסט לקריאה.
• אפשרות להתאמת צבעי המסך כולל מצב שחור-לבן עבור משתמשים עיוורי צבעים.
• הוספת טקסט חלופי לתמונות ותמלילים לפודקאסטים. [5]
המכוער
אנחנו עדיין בתחילת הדרך מבחינת הרגולציה של נגישות האתרים. ולכן למרות שהנגשת אתרים היא חובה, הנושא עדיין לא מתוקנן. בנוסף, הניסיון להבין איזו רמת נגישות דרושה לאתר שלך מסובך ועלול לבלבל. ישנם גורמים רבים אשר יש להביא בחשבון:
האם האתר שייך לארגון ציבורי או פרטי, האם הארגון הינו למטרת רווח, מה המחזור השנתי שלו ועוד.
אנחנו ב Imaginet נמצאים כאן כדי להדריך אתכם במבוך הנגשת האתרים – לא רק בגלל שזה הדבר הנכון לעשות או כי זה טוב לעסק שלכם, אלא משום שבישראל זה החוק.
References
[1] https://www.aisrael.org/?CategoryID=3254&ArticleID=53300
[2] https://www.census.gov/newsroom/releases/archives/miscellaneous/cb12-134.html
[3] https://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51104#.WghW9VuCzIW